 |
Medicus Veterinarius
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Włodek Szczerbiak Administrator
Dołączył: 02 Wrz 2005 Posty: 1387 Skąd: Ciechocinek
|
|
Powrót do góry |
|
 |
K.Majerski
Dołączył: 12 Wrz 2005 Posty: 287
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mysz Gość
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szymon Moniuszko
Dołączył: 29 Sty 2010 Posty: 150 Skąd: PL
|
Wysłany: 31 Gru 2015, 14:50 Temat postu: |
|
|
Mysz napisał: | http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/inspekcja-weterynaryjna-asf-na-ukrainie-rozprzestrzenia-sie,2236415,4199
Hm... taka sytuacja. |
No i...? W chwili obecnej istnienie ASF w Polsce jest na rękę międzynarodowym koncernom wieprzowym, mającym swoje fermy repro w krajach bałtyckich - w końcu gdzieś muszą tuczyć i ubijać te słodkie różowe prosiaczki.
O ile jakiś czas temu można było zapobiec* wtargnięciu ASF do Polski, o tyle teraz trzeba nauczyć się z nim żyć. No i tu pochwała dla Służby Celnej: jakoś nie ma nagłych ognisk ASF w gospodarstwach, w których pracują sezonowo Ukraińcy i Białorusini.
* - pewien luminarz hjopatologii stwierdził podówczas, że wybijanie dzików nie ma sensu, bo w Sardynii nie dało efektu. Umknął mu jednak niuans, że w Sardynii jest nieco inny klimat a co za tym idzie, nieco inne kleszcze, które są wektorem i rezerwuarem ASF. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jaca Gość
|
Wysłany: 03 Sty 2016, 20:34 Temat postu: |
|
|
akurat kol.Zbigniewie ,służba celana znając ich opierdalacki stosunek do swojej pracy zasługuje tu na uznanie ,ot przypadek typu slepa kura znalazła żarcie,a skąd tyle narkotyków wódy i fajek bez akcyzy? a nasz naczelny ryjolog lepiej by się już nic nie odzywał ,bo już dość się nagadał |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: 25 Sie 2016, 22:44 Temat postu: |
|
|
W gminie Kleszczele są swojskie klimaty. To tylko rzut beretem od Nurzec Stacji – 17 ognisko ASF. Tu kleszcz wpił się w skórę doktora. Oj, co to będzie? Oj!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: 26 Sie 2016, 20:44 Temat postu: |
|
|
Niech tak pozostanie. Głupi żart. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gostek Gość
|
Wysłany: 27 Sie 2016, 00:12 Temat postu: |
|
|
Jak bardzo trzeba kombinować, żeby ukryć źródło shandlowanych prosiaków? W czyim jest to interesie?
I w czyim interesie jest doskonałe przebadanie epizocjologii ASF w Polsce? |
|
Powrót do góry |
|
 |
women Gość
|
Wysłany: 27 Sie 2016, 07:49 Temat postu: |
|
|
eee szkoda czasu eeeee |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: 30 Sie 2016, 12:07 Temat postu: |
|
|
Stękanie, jak na korcie Wimbledonu tylko bez gry wstępnej, bo women szkoda czasu. Gem, set mecz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
x man Gość
|
Wysłany: 01 Wrz 2016, 08:45 Temat postu: |
|
|
A tak serio? Jak to zwalczania wygląda? Ciężko jest? |
|
Powrót do góry |
|
 |
gość Gość
|
Wysłany: 01 Wrz 2016, 11:24 Temat postu: |
|
|
jak na korcie Wimbledonu tylko bez gry wstępnej |
|
Powrót do góry |
|
 |
Włodek Szczerbiak Administrator
Dołączył: 02 Wrz 2005 Posty: 1387 Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 11 Sie 2017, 18:43 Temat postu: |
|
|
Polak potrafi!!!
Teraz mięso świń z ASF jest już dostępne do jedzenia!
https://wiadomosci.wp.pl/przepchneli-to-szydlo-i-jurgiel-przekonali-firmy-do-produkcji-konserw-z-asf-6154049166276225a
Przepchnęli to. Szydło i Jurgiel przekonali firmy do produkcji konserw z ASF
Walka o biznes rolników przegrała z interesem konsumentów. Mimo początkowego oporu, ministerstwu rolnictwa udało się znaleźć grupę desperatów, firm które zgodziły się na zamówienie rządu wyprodukować konserwy ze świń pochodzących ze stref zakażonych wirusem ASF. To tajny projekt rządu.
- To bardzo dobre konserwy, o najwyższej ponad 90-procentowej zawartości mięsa czy tłuszczu. Są bezpieczne, ponieważ surowiec przetworzono w temperaturze ponad 80 st. C, a w tych warunkach wirus ginie. Partia produktu trafiła już do jednej z rządowych agencji - zdradza WP jedna z osób zaangażowanych w projekt. Nieoficjalny ton wynika stąd, że ministerstwo zobowiązało się zachować w tajemnicy dane producentów. Gdyby podano ich nazwy, czy marki to Polacy nie włożyliby czegoś takiego do sklepowego koszyka. To właśnie my mamy zjeść 100 tys. świń, które jeszcze niedawno przeznaczono by do utylizacji.
Minister Krzysztof Jurgiel, a za jego namową również premier Beata Szydło uzgodnili, że walka z epidemią wirusa ASF wymaga specjalnych działań. Dlatego raz u premier, a kilkakrotnie w ministerstwie rolnictwa organizowano spotkania z przedsiębiorcami z branży mięsnej. Zachęcano ich do zagospodarowania świń ze stref zajętych przez wirusa. Ministerstwo rolnictwa wypłaca miliony złotych rolnikom refundując im koszty likwidacji stad tuczników. Jurgielowi szkoda było zostawić to mięso na zmarnowanie.
Trudno krytykować szczytny cel (ograniczenie strat budżetu państwa i narzekań rolników), bardziej chodzi o metodę. Konserwowe szynki, mielonki, pasztety nie są w żaden sposób oznaczane, że surowiec do ich produkcji pochodził z tzw. niebieskich stref (tak określane są siedliska występowania wirusa). Trafią do rolniczych agencji, a te rozdystrybuują towar do jednostek budżetowych. W praktyce wojska, zakładów karnych, szpitali być może nawet szkół. Podkreślmy, że finalne produkty mają być w pełni bezpieczne. Jednak nam konsumentom nie pozostawiono wyboru. Zjemy je nieświadomi, a skazani na zapewnienie ministerialnych ekspertów, że nic nie zaszkodzi.
- Projekt był realizowany, ale dane na ten temat posiadają klauzulę informacji niejawnych i zgodnie z ustawą o ochronie informacji niejawnych nie mogą zostać podane do publicznej wiadomości - stwierdza Małgorzata Książyk z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ciemny lud to zje
Pomysł od początku budził kontrowersje. Pierwszych 16 producentów żywności wycofało się z projektu, co Jurgiel komentował w ten sposób. - Niestety, zakłady się wycofały. Mamy teraz małe możliwości. Ja podejmę rozmowy jeszcze raz. Środki finansowe są, możliwości stworzyliśmy, jest ustawa, ale jest blokada zakładów przetwórczych. Nie wiem, jak z tym postąpimy, jest zła wola - martwił się kilka miesięcy temu minister.
Czyli jednak firmy miały wątpliwości. Nie wiadomo czym mamił i jakich argumentów użył minister, ale w końcu znalazł desperatów gotowych podjąć się misji. Skąd tajność? Wystarczy przypomnieć co rok temu spotkało firmę Animex , gdy okazało się że surowiec nie spełnia norm dotyczących zawartości antybiotyków. Przez jedną świnkę wszczęto alarm na całą Polskę i zdejmowano kiełbasy ze sklepowych półek.
Przypomina to głośną aferę z wykorzystaniem soli drogowej do przygotowania jedzenia. Zaczęło się od wielkiej afery ujawnionej przez dziennikarzy. A skończyło... utajnieniem listy firm, które sypały sól do żywności. Wtedy również urzędnicy za nas stwierdzili, że jedzenie doprawione środkiem do posypywania dróg nie zaszkodzi.
Żeby nie było wątpliwości, o czyj interes chodzi zacytuję komunikat ministerstwa: "Ustawa ma pomóc rolnikom w sprzedaży zdrowych tuczników z tzw. stref zagrożonych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń. Każda świnia, która zostanie zakupiona, będzie przebadana, ale jej mięso nie trafi bezpośrednio do handlu, lecz będzie przerobione w temperaturze powyżej 80 st. Celsjusza. Nowe przepisy przewidują skup, po cenach rynkowych około stu tysięcy sztuk trzody chlewnej z terenów zagrożonych wystąpieniem wirusa ASF i przerobienie ich na konserwy. Tak przerobione mięso ma docelowo trafiać do instytucji publicznych. Będzie ono zamawiane z pominięciem prawa zamówień publicznych."
Polub WP Wiadomości |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Włodek Szczerbiak Administrator
Dołączył: 02 Wrz 2005 Posty: 1387 Skąd: Ciechocinek
|
Wysłany: 20 Wrz 2017, 09:06 Temat postu: |
|
|
Obejrzenie materiału z poprzedniego postu powinno być lekturą obowiązkową dla wszystkich lekarzy zajmujących się zwierzętami gospodarskimi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|